Cea mai interesanta si mai puternic sustinuta propunere a fost promovarea abordarii interdisciplinare in domeniul stiintelor socio-umane, astfel incat teoriile si practicile arheologice clasice sa se imbine cu datele etnoantropologice si sa fie testate pe teren, beneficiind de sprijinul unor noi tehnologii si metodologii.
In afara de acest eveniment, odata cu intrarea in noul an (2007) au avut loc in Europa manifestari civile si politice de mare insemnatate. Noi membri, printre care si Romania, s-au alaturat familiei Uniunii Europene si, astfel, perspectivele unei colaborari si cooperari mai stranse devin realitate.
Anul trecut am lucrat impreuna cu prof. Dragos Gheorghiu de la Universitatea de Arte din Bucuresti – care este un specialist recunoscut international si un pionier in domeniul arheologiei experimentale din Romania, asa cum o demonstreaza lucrarile pe care le-a publicat si munca sa pe teren. Ceea ce incercam acum sa realizam impreuna este un nou cadru stiintific, in care sa poata coexista gesturile, tehnologia si experimentele. Conceptul gest-tehnologie-experiment trebuie privit in perspectiva holista, de vreme ce el reprezinta un intreg din punct de vedere cognitiv.
Studiul gesturilor, prezent foarte de timpuriu in arheologia tehnologiilor, a fost uitat cu timpul, ergonomia si simbolica gesturilor si manipularilor fiind neglijate in studiile curente de arheometrie, care pun accent mai degraba pe analizele fizico-chimice, decat pe comportamentul uman. Ergonomia construirii/confectionarii si a utilizarii imaginilor si obiectelor, tehnologia ca actiune umana organizata asupra materiei sunt rezultatul unei combinari a deciziilor functionale cu cele subiective, iar noi ne-am stabilit drept tinta realizarea unor experimente care sa confirme si, totodata, sa inspire ipoteze in domeniul arheologiei.
Permiteti-mi sa anunt doua dintre cele mai importante activitati viitoare: prima intalnire de lucru a Comisiei gest-tehnologie-experiment la Mogosoaia (Romania) si organizarea cursurilor Scolii Internationale de Vara pentru Studiul Preistoriei Europene (www.issep.it; [email protected]), desfasurate la Seulo, in Sardinia (Italia). Pentru ambele evenimente ne dorim participarea unui public cat mai larg, dar as fi in mod deosebit mandru ca specialistii cercetatori, cadrele didactice universitare si studentii din Romania sa raspunda invitatiei mele.